Het prille begin

 

De Hoeilander Felix Sohie (1841 - 1929) kan men beschouwen als de grondlegger van de druiventeelt onder glas. Op 16-17-jarige leeftijd ging hij naar de tuinbouwschool in Vilvoorde, waar het mogelijk was lessen te volgen over warme en koude culturen in serres. De school beschikte over een hele collectie druivenvariëteiten. Na zijn studies trad Felix Sohie in dienst van baron de Peuthy te Huldenberg. Deze baron had een eigen muurserre waarin Felix als hovenier druiven teelde voor de adellijke familie. Hier ontstond het idee een eigen serrenbedrijf op te zetten. (Met dank aan de familie de Limburg-Stirum voor de foto)

 

 

Serre in Huldenberg waar Felix Sohie als tuinman zijn eerste druiven teelde

 

In 1865 startte Felix met de bouw van zijn eerste serres te Hoeilaart. In 1866 telde het bedrijf reeds 11 serres en het groeide stelselmatig. Felix werd in zijn onderneming bijgestaan door zijn broers Frans, Willem en Remy. Het bedrijf der Gebroeders Sohie werd er een met een 300-tal serres.

replica watches

 

 

Om de oogst op een  bedrijf te spreiden en de kwaliteit te verbeteren werden de serres verwarmd. Deze verwarming gebeurde aanvankelijk met strovuren, nadien met een verwarmingsysteem.

Aan het einde van elke serre werd een fornuis gemetseld en rookkanalen liepen doorheen de serre om warmte af te geven.

 

 

De start van de druiventeelt was gegeven en in 1878 volgden de gebroeders Danhieux het voorbeeld van Felix Sohie, maar dan wel in naburige gemeente Overijse

 

Gebroeders Danhieux