150 jaar druiventeelt in Overijse

In 2015 is het 150 jaar geleden dat Felix Sohie de eerste druivenserre bouwde in Hoeilaart. De vier druivengemeenten en De Sterredruif vieren deze verjaardag met een tentoonstelling van 150 foto's en kunstwerken in het straatbeeld, getiteld 150 Zoete Zomers. Neem deel aan wandelingen, een busrondrit of wandelzoektocht langsheen deze unieke plaatsen! Meer info www.150zoetezomers.be of facebook.

 

De druif die groeit in de regio van Overijse, Hoeilaart, Huldenberg, Tervuren heeft een grote evoitie doorgemaakt. Wat begon met een kleine serre is na jaren uitgegroeid tot een streek van glazen dorpen. De druiventeelt heeft gedurende jaren werk en weelde gebracht: de prachtige serristenvilla’s getuigen hier van. Dat de teelt evenzeer sombere tijden kende, kan niet verdoezeld worden.

 

Nog steeds zijn er jonge telers die durven investeren in nieuwe computergestuurde bedrijven met nieuwe aanplantingen. Wie weet komt er ooit een heropbloei … een nieuw leven voor een kwaliteitsvolle Vlaams-Brabantse tafeldruif met de hoogste Europese erkenning BOB.

Gedurende meer dan 50 jaar werd er rondom deze tafeldruif heel wat gefeest in de druivengemeenten. Jaarlijks vinden volgende feestelijkheden nog steeds plaats:

Al deze feesten worden vergezeld met een tentoonstelling van de mooiste trossen tafeldruiven.

Vanaf Juli tot eind November worden de Vlaams-Branbantse tafeldruiven aangeboden voor verkoop in de druivenstreek en in warenhuizen. U vindt informatie per bedrijf onder de rubriek telers.

 

Ook zeker te bekijken:

 

We wensen u veel surfplezier in de druivenstreek.

De Vlaams-Branbantse tafeldruif, de trots van onze regio.